Fenerbahçe, Süper Lig kulüplerinin yüksek borç yüküne çare olarak gösterilen Türkiye Bankalar Birliği (TBB) anlaşmasını; Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor'un aksine imzalamadı.
Bu duruma ‘Camiaya Sesleniş' programında değinen Başkan Ali Koç, kendi durumlarına uyan bir anlaşma istediklerini belirtti.
Bunun ışığında SÖZCÜ, TBB'nin Fenerbahçe'ye sunduğu şartları ortaya çıkardı.
- TBB’nin verdiği 250 milyon TL’lik kredi düşük bulunuyor. Fenerbahçe’nin borcu 3,5 milyar TL’yi aşmış durumda
- Gelirlerin yüzde 80’inin borçlara aktarılması, manevra alanını daraltıyor
- Belirlenen 5 yıllık vade borcun ödenmesine yetmiyor. Fenerbahçe en az 10 yıl istiyor
- Temerrüte düşmesi halinde başkan ve yöneticilere haciz başlatılması, bir daha aday olamamaları uygun bulunmuyor.
İLGİLİ HABER
Yapılandırma `Sevr` gibi
Ziraat Bankası, VakıfBank, Halkbank, DenizBank ve Aktifbank'tan oluşan konsorsiyum, beş yıla yayılan ve ilk iki yılı ödemesiz bir teklif sundu.
Bu anlaşmanın dikkat çeken maddeleri şöyle:
Kulüp; tüm şirketleri, iştirakleri ve müteşebbisleri kefil oluyor. Ayrıca yönetim kurulu başkanı münferiden ve müteselsiz kefil olmak zorunda.
- Başkan, yönetim kurulu adına sorumluluğu üzerine alıyor.
- Kredi sözleşmesinde tüm gelirler (UEFA ve transfer hariç) her yıl için ortalama yüzde 17-20 arası geliri kullanma, kalan geliri borç için ödemek zorunda kalıyor.
- Taahhüdün yerine getirilmemesi durumunda kulüp ve kefilleri hakkında temerrüde düştüğü tarihten itibaren haciz kararı alınabiliyor. Ayrıca başkan ve yöneticiler bir sonraki dönemde aday olamıyor.
- Yöneticiler ‘kasa kolaylığı' sağlamak için kulübe para veremiyor. Borç verilen rakam ancak borç bittiğinde geri alınabiliyor. Sadece bağışa izin veriliyor.