SÖZCÜ PLUS GİRİŞ
İtalyan şefi reçeteyi yazdı

İtalyan şefi reçeteyi yazdı

Türkiye A Milli Futbol Takımı'yla 17 gün geçiren İtalyan Şef Marcello Zaccaria'ya göre, Türk futbolcular aşırı miktarda yemek yiyor ve önerildiği gibi enerji için kilit rol oynayan, sindirimi kolay karbonhidrat yerine protein ağırlıklı besleniyor.

Brezilya’da 2014 FIFA Dünya Kupası heyecanının yaşandığı şu günlerde, birbirinden yıldız isimler sahada boy göstermeyi sürdürüyor. Başarılı oyuncular, bir şölen havasında geçen bu küresel turnuvada, enerjilerini sonuna kadar sarf ediyor. Son derece hareketli olan ve yüksek kondisyon gerektirdiği şüpheye yer bırakmayan futbol, bir maçta kaybedilen enerji açısından da en üst seviyelerde olan spor dallarından da bir tanesi. Hal böyle olunca, bir sporcunun dayanıklılığını ve atletik performansını geliştirmesine yardımcı olan beslenme programları da gündemden düşmüyor. Bir sporcunun öncelikle günlük harcadığı kadar enerji alması gerektiği ve vücuda enerji sağlamak amacıyla alınan besinlerin başında gelen karbonhidrat ağırlıklı beslenmesi kanıtlanmış bir durum.

Dünya Kupası’nın favorilerinden Almanya Milli Takımı’nın da aşçılığını yapan ünlü şef Holger Stromberg ve birçok uzman, profesyonel futbolcular için yüzde 50 karbonhidrat, yüzde 30 yağ ve yüzde 20 proteinden oluşan karışımı tavsiye ediyor.

TÜRK FUTBOLCULAR AKDENİZ DİYETİNİ SEVMEDİ

Şef Marcello Zaccaria, İtalyan mutfağını mercek altına alan Barilla Akademisi’nde eğitim veren profesyonel şeflerden biri. Meşhur İtalyan makarna markası Barilla bünyesinde 12 yıldır çalışan Zaccaria, teknik direktör Fatih Terim’in talebi üzerine, Kosova, İrlanda Cumhuriyeti, Honduras ve ABD ile yapacağı maçlar nedeniyle, Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın 18 Mayıs-3 Haziran tarihleri arasında Piriştina, Dublin ve ABD’de yaptığı kampa katıldı. Gastronomi zengini Parma kentindeki Barilla Akademisi’nde DHA’ya konuşan Şef Zaccaria, Dünya Kupası’nda yer alamayan Türkiye ekibine bu süre içerisinde, Akdeniz Diyeti olarak da bilinen Akdeniz tipi beslenme kültürünü temeline alan Barilla’nın beslenme programını benimsetmeye çalıştı.

UNESCO tarafından da somut olmayan kültürel insanlık mirası olarak kabul gören bu diyet, balık, zeytinyağı, tahıl, kurubaklagil, taze sebze ve meyve ağırlıklıyken, kırmızı et ve doymuş yağ tüketimi ise çok az. Akdeniz Diyeti’nin yapıtaşlarından İtalyan mutfak kültürüne, Türk futbolcuları alıştırmakta epey zorlandığını söyleyen Zaccaria, “Akdeniz diyeti ile Türk yemek kültürü arasında epey fark var. Oysa Akdeniz Diyeti, spor dünyası için daha uygun ve daha kontrollü bir beslenme şekli. Kamptaki futbolcuların çoğu, hemen her gün ya omlet ya da başka bir şekilde günde yaklaşık 2-3 yumurta yiyip, değişik şekillerde pişirilmiş kırmızı eti de öğünlerinden eksik etmeyerek, proteine ağırlık veriyordu. Balık ise çok az yeniyordu. Bu hiç de Akdeniz Diyeti’ne uygun değil” dedi.

TÜRK FUTBOLCULARIN AZ PİŞMİŞ MAKARNAYLA SINAVI

Türk futbolcuların, İtalyan mutfağının vazgeçilmezi ‘pasta al dente’ yani az pişmiş makarna ile ciddi bir sınav verdiğini anlatan Zaccaria, “Spor yapanlar için karbonhidrat deposu makarna tüketimi çok önemli ve makarna dişe gelir, az pişmiş olmalı. Ancak bunu onlara kabul ettirmekte zorlandım. Oysa bu bir trend değil, az pişirmek, makarnanın vücutta hızla şekere dönüşmesini engellerken, sindirim kolaylığı da sağlıyor” diye konuştu. Başta Fatih Terim olmak üzere teknik kadro ile Avrupa’da oynayan futbolcular Nuri Şahin ve Mevlüt Erdinç’in az pişmiş makarnaya itiraz etmediğini aktaran Zaccaria, “Diğerleri ise bunu sevemedikleri için, kibarca tabaklarına az miktarda koymamı istiyordu. Onlar için pasta al dente yemek tam bir özveriydi” ifadelerini kullandı.

D GRUBU’NDA ÖLÜM KALIM MAÇI!

SALI KUPONU İÇİN BURAYA!

LAMPARD: ‘GOLÜM’ FUTBOLU DEĞİŞTİRDİ

SCOLARI: BİZİM MESSI’MIZ NEYMAR